No start
+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9

Thread:
No start

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Fresyes
    Posts
    1,705

    Default No start

    My 01 supercrew with 5.4 is starting to annoy me..

    Trans 3 mos ago

    Intake maniford 2most ago

    Yesterday, crank but no start. Tow'd to a local shop. Tech has same problem. Identifies no fuel pressure and no spark.. Calls me and says possibly cam sensor or Computer... Starts poking around the wires, and now it's running, but he fixxed nothing.. I'm not taking the truck back until it's fixxed. If I don't trust it, no point in having it..Ugg.. Hate wiring issues.

    Q. What's a reasonable number of labor hours to expect to pay to figure this issue out? Seems odd that the wiring issue so closely follow the other two issues.. truck has been perfect since new other than recent issues, so I kinda think new problem may be related to repairs from one of the other two.. What you think??

    Thanks
    Is it just me or are toilet seats getting smaller?

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Senior Member tahitijet's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    344

    Default

    being unfamiliar with fords but familiar with vehicles in general I would say start simple. it is possible a ground was not fully tightend or has worked it's way loose from the intake swap. check all grounds around motor, back of heads etc.. anywehere there might be a ground wire, tighten them really well.

    In my experiance there is no reasonable guestimate when it comes to wireing.

  4. #3
    "Try it Now!" Tahiti Boss21's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Yucaipa, California
    Posts
    3,703

    Default

    steering column wiring? I know your'e geting a crank but no start, but a friend of mine had a F150 SC where he'd turn the wheel and it would try to turn off on him. Just a thought but a shot in the dark.
    1992 Eliminator Daytona 21'

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Fresyes
    Posts
    1,705

    Default

    Quote Originally Posted by tahitijet View Post
    being unfamiliar with fords but familiar with vehicles in general I would say start simple. it is possible a ground was not fully tightend or has worked it's way loose from the intake swap. check all grounds around motor, back of heads etc.. anywehere there might be a ground wire, tighten them really well.

    In my experiance there is no reasonable guestimate when it comes to wireing.

    Took it to "electric labs", as I suspected wiring, and they've got a pretty good reputation for electric (It's even in the name..). They had it for 3 days. It fixxed itself after day 1. Day 2 and 3 starts/runs perfect.. They claim to have checked grounds and obvious stuff. So, I got the truck back and it's like Lotto day everytime I get in the truck to start it.. "Woo Hoo, it starts!"

    Was told next time it dumps (and it will), to watch for "Service engine " light when cranking... I guess that'll tell them it it's computer or cam sensor??

    On the plus side, They didn't charge me anything.. That was kind of surprising..

    Quote Originally Posted by Tahiti Boss21 View Post
    steering column wiring? I know your'e geting a crank but no start, but a friend of mine had a F150 SC where he'd turn the wheel and it would try to turn off on him. Just a thought but a shot in the dark.
    Guess it could be, but the truck recently had the intake off and Tranny out.. I suspect something it that area.. Maybe I'm wrong.
    Is it just me or are toilet seats getting smaller?

  7. #5
    mo balls than $cents$ IMPATIENT 1's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    hugo,okla
    Posts
    11,679

    Default

    Quote Originally Posted by rightytighty View Post
    Took it to "electric labs", as I suspected wiring, and they've got a pretty good reputation for electric (It's even in the name..). They had it for 3 days. It fixxed itself after day 1. Day 2 and 3 starts/runs perfect.. They claim to have checked grounds and obvious stuff. So, I got the truck back and it's like Lotto day everytime I get in the truck to start it.. "Woo Hoo, it starts!"

    Was told next time it dumps (and it will), to watch for "Service engine " light when cranking... I guess that'll tell them it it's computer or cam sensor??

    On the plus side, They didn't charge me anything.. That was kind of surprising..



    Guess it could be, but the truck recently had the intake off and Tranny out.. I suspect something it that area.. Maybe I'm wrong.
    what's surprise'n about that if they didn't fix anything? the more i read this forum, the more i wanna move out west and open a shop

    if they had the intake off, they had to take loose some grounds as already suggested. i'd get under the hood and put a wrench on every ground i could find and also feel behind the heads for any loose grounds and if ya can get on em, tighten em up.

    they wanted you to watch the engine lite cause if it didn't come on at all, the engine computer wasn't "awake" or working.watch for it, if its the ecm the lite won't even come on when you just have the key in run position, don't even have to crank it. all vehicle do a bulb check and the ecm will check the lite circuit. kinda sounds like a cranksensor to me though, lack of injector pulse and spark leads me away from the cam sensor. cam sensor has nothing to do with initial crank up other than get the injectors firing in sequence, the crank sensor is kingdingaling during start up. if the crank sensor is cheap, put 1 in it yo self.
    Last edited by IMPATIENT 1; 01-10-2010 at 08:48 AM.

    Dare to be different, if it turns out great you can claim you planned it that way.

    Jetboatperformance.com

  8. #6
    The HMFIC HWLaser23's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    fontana ca
    Posts
    1,748

    Default

    my friends f150 01 i think does this every once and a while. he usally fixes it by focking with the enertia (sp) switch on the pass side kick panel. he took it to the dealer and had the whole switch mechanism switched out and has not had a prob since.
    BLACK SMOKE DON'T MEAN ITS BROKE

  9. #7
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Fresyes
    Posts
    1,705

    Default

    Quote Originally Posted by IMPATIENT 1 View Post
    what's surprise'n about that if they didn't fix anything? the more i read this forum, the more i wanna move out west and open a shop

    if they had the intake off, they had to take loose some grounds as already suggested. i'd get under the hood and put a wrench on every ground i could find and also feel behind the heads for any loose grounds and if ya can get on em, tighten em up.

    they wanted you to watch the engine lite cause if it didn't come on at all, the engine computer wasn't "awake" or working.watch for it, if its the ecm the lite won't even come on when you just have the key in run position, don't even have to crank it. all vehicle do a bulb check and the ecm will check the lite circuit. kinda sounds like a cranksensor to me though, lack of injector pulse and spark leads me away from the cam sensor. cam sensor has nothing to do with initial crank up other than get the injectors firing in sequence, the crank sensor is kingdingaling during start up. if the crank sensor is cheap, put 1 in it yo self.
    We pay for all kinds of stuff and get nothing in return here.. Taxes come to mind immediately.. I guess I'm just trained to pay.. Sad but true..

    Lots of good info. Thanks for taking the time to post. I'll look into the crank sensor.
    Is it just me or are toilet seats getting smaller?

  10. #8
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Fresyes
    Posts
    1,705

    Default

    Quote Originally Posted by HWLaser23 View Post
    my friends f150 01 i think does this every once and a while. he usally fixes it by focking with the enertia (sp) switch on the pass side kick panel. he took it to the dealer and had the whole switch mechanism switched out and has not had a prob since.
    Thanks for the info. I'll keep that in the back of my mind.. Just feel it's too coooinkydental with the other motor stuff done recently.
    Is it just me or are toilet seats getting smaller?

  11. #9
    "Try it Now!" Tahiti Boss21's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Yucaipa, California
    Posts
    3,703

    Default

    IMPATIENT1, you'd make bank out here just from the people on the boards!! WHy don't you come out for the winter months? HAHA
    1992 Eliminator Daytona 21'

+ Reply to Thread

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93