My Boat Hates Me! MSD Problems (I think)
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 14 of 25

Thread:
My Boat Hates Me! MSD Problems (I think)

  1. #1
    Thunder Pumpkin Thunder Pumpkin's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    84

    Default My Boat Hates Me! MSD Problems (I think)

    Here's my problem ....I have a 632" BBC with 13.7:1 naturally aspirated (no start retards or motor reatrds). My boat worked fine when I put it on the trailer for the winter last year....move forward to May of this year and i decided to install a MSD Digital 7 programable #7531 so i could take advantage of a launch program and a diverter timer.
    For the last 12 years I had been running a MSD Digital 7 Programmable Plus with a crank trigger that worked just fine (but you couldn't run a launch control out of my old MSD box). Swapping out the 2 boxes was easy and all the same wiring plugged right in......1st time out the boat would hardly run off idle finally diagnosed that the crank trigger went bad over winter (bad luck)...replaced the crank trigger boat worked good for 1 day, then the following weekend (at the CP Regatta) it wouldn't run over 7,000 rpms.....it runs hard up to 7k but almost acts like theres a Rev limit and the boat surges. I went to the lake last Monday and screwed around and still have issues.
    I checked the the MSD program and had 2 other people that have been using the programs for a few years and all of my Rev Limits are set correctly (7,800 rpm) so its not that...I sent the box and coil (I run a HVC #8251 but I ordered a #8261 yesterday to try) back to MSD to get checked out and their fine....checked the float level and fuel pressure an everything is good there too....did a plug check and they look great (same jetting/set-up I had for the last 3 years)...I checked the timing, rotor phasing, ect. everything good there....when you put a timing light to the motor it doesn't jump around so I wouldn't think the pick-up polarity swicthed??...I run the shielded gray crank trigger pick-up so interference should be an issue....I replaced the spark plugs (gapped at .040), wires, checked ground at the box and the cyl. heads, ect.... Now I'm to the point of trying another coil, replacing the cap and rotor (they looked fine), and flipping the polarity of the crank trigger pick-up, after that there's nothing else to replace or check except trying another box.....the motor should pull around 7600rpm.....The only thing I changed from last year to this year was the MSD box....any help or ideas would be great...thanks guys
    ]

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Senior Member Red Rocket's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    winchester, ca
    Posts
    879

    Default

    Try another coil I have had several go bad.

  4. #3
    B1 Racing cs19's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    6,523

    Default

    Crank wheel also, heard a story about one going bad yesterday, the magnets die or get weak.

    That thing will turn a tick less RPM that it did in the past based on what we did but not 600 rpm

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Bostick Racing Engines six-oh-nine's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    El Cajon, Ca.
    Posts
    1,063

    Default

    I'd say the only logical ignition thing left is the coil... or the new box... even though MSD said it was cool... I've sent several things back to them that they said was "good" and still had issues.

    I forgot to ask before... but is it popping at 7k or otherwise missing? Or is it just hitting a wall at 7k?

    You know... just for shits and grins... did you ever check to see if you have a broken or weak valve spring? You can borrow my spring checker if you like.
    Last edited by six-oh-nine; 08-24-2011 at 08:32 PM.
    The Bostick®

    Some people play hard to get... I play hard to want.

  7. #5
    Thunder Pumpkin Thunder Pumpkin's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    84

    Default

    Chris..your right with the work done should turn 7300-7400 but it just flat out stops right at 6900-7000 and surges/pops. I'm hoping its the coil too since i had a couple fouled plugs......I heard the same thing yesterday on another forum about the crank wheel magnets getting weak. I'll put the new coil, cap, & rotor on next week and I'm going to bring a spare box and crank wheel to the lake and try it again. I'm going to regap the plugs at .030 too....right now I'll try anything. Hell by the time i'm all done I'll probably have replaced the whole damn iginition system
    ]

  8. #6
    Senior Member Hass828's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    okie, lake Texoma
    Posts
    6,278

    Default

    To bad you dont know someone local that would have a good vertex mag that you could borrow just to be sure that it is the ignition system thats causing the problem.
    "if we keep doing it the same way we always do..we will always get the same results"
    H8-2-W8
    [email protected] first pass

  9. #7
    Senior Member jockorace's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Whitewright, TX
    Posts
    3,359

    Default

    Quote Originally Posted by Hass828 View Post
    To bad you dont know someone local that would have a good vertex mag that you could borrow just to be sure that it is the ignition system thats causing the problem.
    Then when that mag solves the problem, you can start negotiating a price to buy it! Jocko

  10. #8
    CANT RE MEMBER FARMER JOHN's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    DOME VALLEY,AZ
    Posts
    1,159

    Default

    Wes, when your down here testing it and need parts, just give me a shout, that is one thing i do have, and thats plenty of parts,

    The deal is with loaner parts means you can't kick my ass on the water

  11. #9
    Resident Ford Nut Sleeper CP's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    San Diego County
    Posts
    10,074

    Default

    Quote Originally Posted by Thunder Pumpkin View Post
    Chris..your right with the work done should turn 7300-7400 but it just flat out stops right at 6900-7000 and surges/pops. I'm hoping its the coil too since i had a couple fouled plugs......I heard the same thing yesterday on another forum about the crank wheel magnets getting weak. I'll put the new coil, cap, & rotor on next week and I'm going to bring a spare box and crank wheel to the lake and try it again. I'm going to regap the plugs at .030 too....right now I'll try anything. Hell by the time i'm all done I'll probably have replaced the whole damn iginition system
    Have you changed the coil wire ?

    Coil to Dizzy ?

    S CP

    Jon

    "Dark Sarcasm"
    Going fast is only half the fun ... what you make go
    fast is the other half.
    " A Government big enough to give you everything you want is big enough to take away everything you have"

  12. #10
    Senior Member Hass828's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    okie, lake Texoma
    Posts
    6,278

    Default

    Quote Originally Posted by jockorace View Post
    Then when that mag solves the problem, you can start negotiating a price to buy it! Jocko
    The usually the exact way it goes down
    "if we keep doing it the same way we always do..we will always get the same results"
    H8-2-W8
    [email protected] first pass

  13. #11
    Thunder Pumpkin Thunder Pumpkin's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    84

    Default

    Quote Originally Posted by FARMER JOHN View Post
    Wes, when your down here testing it and need parts, just give me a shout, that is one thing i do have, and thats plenty of parts,

    The deal is with loaner parts means you can't kick my ass on the water

    Right now the only ass getting kicked is mine......damn thing ran fine, should have never touched it
    ]

  14. #12
    Thunder Pumpkin Thunder Pumpkin's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    84

    Default

    Quote Originally Posted by Sleeper CP View Post
    Have you changed the coil wire ?

    Coil to Dizzy ?

    S CP

    Jon
    Yep
    Changed all the plug wires too
    ]

  15. #13
    Resident Ford Nut Sleeper CP's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    San Diego County
    Posts
    10,074

    Default

    Quote Originally Posted by Thunder Pumpkin View Post
    Right now the only ass getting kicked is mine......damn thing ran fine, should have never touched it
    Here's a thought...if you still have the old MSD and it just plugs in ....swap it in and see what happens.

    S CP

    P.S. Was it you or your dad that got the ride in the blown GN boat and left a spot in the seat when you got out ?
    Last edited by Sleeper CP; 08-25-2011 at 05:48 PM.

    "Dark Sarcasm"
    Going fast is only half the fun ... what you make go
    fast is the other half.
    " A Government big enough to give you everything you want is big enough to take away everything you have"

  16. #14
    Senior Member motormonkey's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    SoCal
    Posts
    636

    Default

    Sure its not a fuel problem or springs like mentioned above? Another thing, whats your plugs look like?
    Last edited by motormonkey; 08-25-2011 at 07:41 PM.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Tags for this Thread

Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95