Riddle me this????
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 14 of 16

Thread:
Riddle me this????

  1. #1
    Junior Member Jetinator's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Corona,Ca
    Posts
    24

    Default Riddle me this????

    Ok im at a loss,my brothers jetboat has an issue with the motor we think.The boat was taken to the lake and drove it around for about 30 minutes everything went good and then we beached it.Then after it was off for about an hour took off again and about 15 minutes into it the motor shut off and when we tried to restart it the motor was turning over really slow like the battery was dead-so we tow it back to the launch ramp and before we load it back on the trailer we give it one more try and the boat fires right up and is running good.We take boat back home anyways and call it a day.Today he was running it in the driveway with water all hooked up and about 10 minutes in the motor starts running like crap and shuts off,try to restart motor and its turning over really slow and starter starts smoking,so he put a pry bar on the crank and cant get motor to turn over.Ok damn we think motor is frozen and its done,wait about 30 minutes and turn igniton key and engine fires right up and is running great again and we just shut it off right away didnt want to damage anything further.So any ideas what could basically cause a motor to lock up and then unlock after its cooled off for a bit?

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Senior Member $uperJoe's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    385

    Default

    did you by chance look at the temp in the motor when this happened? i have no idea how this could happen in a boat, but the exact thing happened in an off road truck i had when i was young. extreme over heating

  4. #3
    Junior Member Jetinator's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Corona,Ca
    Posts
    24

    Default

    Quote Originally Posted by $uperJoe View Post
    did you by chance look at the temp in the motor when this happened? i have no idea how this could happen in a boat, but the exact thing happened in an off road truck i had when i was young. extreme over heating
    Yeah it was right under 150.

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    LIQUID QUARTER MILE Pro Mod's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Angier, NC
    Posts
    562

    Default

    Do comp check
    HOT ROD BOATS
    ANGIER, NC

    pump & parts
    fiberglass work
    s.s. hard lines custom made
    pretty much anything

  7. #5
    Senior Member Hass828's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    okie, lake Texoma
    Posts
    6,278

    Default

    You've probably stacked some bearings. Dont run it any more till you pull it down.
    "if we keep doing it the same way we always do..we will always get the same results"
    H8-2-W8
    [email protected] first pass

  8. #6
    Senior Member hihosilver's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    bullhead city
    Posts
    502

    Default

    how does the oil look and smell

  9. #7
    Senior Member ICECREAMAN's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Posts
    2,426

    Default

    Lower end bearing problem is my guess too. When the motor is hot it lock's the crank. when it cools down it will free up enough to turn over and run for a minute. Pull the oil filter and cut it open, probably full of metal. Also the oil probably stinks.

  10. #8
    Super Moderator HammerDown's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    The Right Coast/SE-PA
    Posts
    5,488

    Default

    Oil pressure readings ???

    Looooong time ago my Corvette had a starter that got heat-soaked and it would drag...but I don't think that's your problem.
    <img src=http://www.performanceboats.com/gallery/data/500/medium/06-30-11_1234.jpg border=0 alt= />

  11. #9
    gn7
    gn7 is offline
    Senior Member gn7's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    25,975

    Default

    Quote Originally Posted by Hass828 View Post
    You've probably stacked some bearings. Dont run it any more till you pull it down.
    That or it spun a main.



    100% free webcam site! | Awesome chicks and it is absolutely free! | Watch free live sex cam - easy as 1-2-3

  12. #10
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Sacramento area
    Posts
    1,136

    Default

    Before tearing into the motor, disconnect the the jet pump from the motor and rotate the pump by hand. Or pull the bowl and remove the impeller (nothing better then visual confirmation). Check the wear ring impeller surface first.
    I had a similar issue on a freshly rebuilt pump. The pump ran great for about 2 hours. When I left the 5 mph zone, the boat came up on plane, then the motor stopped. When I tried to restart the motor wouldn't even crank, all it would do is engage the Bendix. Get the boat home , and check everything out the next day. First I hit the key, and it lit right off no problem. Disconnect the pump from the motor and try to turn the impeller by hand, very ruff, not smooth at all. The clearance fit, impeller to wear ring was gone. The motor would run till the pump froze due to lack of clearance.
    650.00 for the rebuild on the pump, 125.00 for the new wear ring, and a impeller later. The guy didn't charge labor to fix the issue. Said I ran it on the garden hose and fu(ked the pump up,.

    "Now I do all of my own pumps".

    Just a thought. Pulling a transom cover, bowl, and impeller is a PITA too, but better then tearing in to an engine needlessly.

    Be safe, schick
    Half the people in the world are below average.

  13. #11
    Senior Member stewvette's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    123

    Default

    I had an olds in my last boat that did the exact thing you mentioned, turned out it burned up 3 mains and two rods. Once it cooled down would fire right back up again, but mine had a little knock on the second fire up.

  14. #12
    gn7
    gn7 is offline
    Senior Member gn7's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    25,975

    Default

    Quote Originally Posted by stewvette View Post
    I had an olds in my last boat that did the exact thing you mentioned, turned out it burned up 3 mains and two rods. Once it cooled down would fire right back up again, but mine had a little knock on the second fire up.
    Every where the mains go, the rods are sure to follow.



    100% free webcam site! | Awesome chicks and it is absolutely free! | Watch free live sex cam - easy as 1-2-3

  15. #13
    Senior Member bp298's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    LHC
    Posts
    6,573

    Default

    what ignition/distributor is on this engine???

  16. #14
    Senior Member kdub's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Houston
    Posts
    221

    Default

    check the distributor and make sure its not loose, had a 502 with similar issues and turned out to be dizzy clamp would not clamp tight enough, sometimes would start right up, sometimes drag, sometimes would not start

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Tags for this Thread

Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95