Disturbing noise
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 14 of 27

Thread:
Disturbing noise

  1. #1
    Senior Member H20MOFO's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    4,288

    Default Disturbing noise

    The chances of me explaining the noise accurately are prolly slim but here goes.... Fired her up on the trailer at the ramp today, and here this very audible squeal or maybe screech. Anyone in there right mind would probably pull the boat back out....so I went boating. I can imagine nothing that could make the motor sound like that other than possibly an alternator, kinda thinking it's in the pump. Squeaked/screeched all the way out the idle zone...after a minute or so of running easy, I let off and it went away at idle. When I got back into it it came back at higher r's for a minute or so the disappeared completely. Any thoughts....the only thing I've done since the last time out is put on a new alt. belt, and pulled the bowl off the jet to try to figure out why I was getting no flow to the motor at idle. Sorry for the long read..
    Another Hot Boat refugee

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Senior Member moneysucker's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Descanso, California, United States
    Posts
    2,225

    Default

    squeeling could very well be an alternator belt.
    Vinyl Graphics, Magnetic signs, Reg #s, Boat names, Banners, Boat decals, Etc. Please contact me Via facebook or e-mail [email protected].

  4. #3
    Senior Member GT Jets's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Morgan Hill
    Posts
    2,234

    Default

    Starter hanging up?

    GT
    GT


    Quote Originally Posted by Quickjet View Post
    Put a 300 on the back of it, Flywheel it and a nosecone. $15,000 later you'll have a 65 mph pile of shit......

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Half a bubble off jrork's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Silverdale, Washington
    Posts
    2,467

    Default

    Quote Originally Posted by moneysucker View Post
    squeeling could very well be an alternator belt.
    Quote Originally Posted by GT Jets View Post
    Starter hanging up?

    GT
    X2 on what Cy and Glenn said.

    If it stayed I would look for a vacuum leak to as I had a big issue with my manifold and thought of all sorts of bad things only to find the manifold had an issue.

  7. #5
    Senior Member 1975sleekcraft's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    seattle
    Posts
    393

    Default

    Quote Originally Posted by H20MOFO View Post
    , and pulled the bowl off the jet to try to figure out why I was getting no flow to the motor at idle.
    sounds like impeller to wear ring clearance, i would inspect the wear ring, and check tolerances!

    hope it was just a belt, but you should take a look see!!

  8. #6
    Senior Member H20MOFO's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    4,288

    Default

    Well hopefully it's gone(yeh right). It wasn't a loose alt belt,last time out I tossed one(apparently outta the boat) about 30 minutes into the day. So the replacement went on good and tight. My 1st thought was, crap did I get that belt on a little too tight. My 13 year old noticed it asap, but I'm not sure if it was distinct enough/(or loud enough) for everyone to hear,wifey didn't hear it from the drivers seat.
    Another Hot Boat refugee

  9. #7
    Senior Member 2savage4you's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Bullhead city AZ
    Posts
    1,417

    Default

    Sound anything like this....................loooose alt belt

    Don't ask


  10. #8
    AKA OhOneWS6 Last Mohican's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    2,637

    Default

    Since you just changed the alt belt right before the squealing started, I'd be suspect of the belt tension. If nothing else start it up and see if it is squealing again. If it is, kill it remove the belt and see if the squeal is gone.

  11. #9
    Senior Member H20MOFO's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    4,288

    Default

    Quote Originally Posted by 2savage4you View Post
    Sound anything like this....................loooose alt belt

    Don't ask

    That was a little odd sounding for a belt.lol I shouldn't have said it sounded like an alternator, but my 1st thought was oh crap I put that belt on so tight It's taking out all the bearings inside of it. I just checked the belt it's about right. When it blows all the way up I'll let you all know what it was. Oh and the wife couldn't hear it from the drivers seat of the durango. She's so f'n paranoid I couldn't ask her for the camera to record it ...or she would have never got in the boat.
    Another Hot Boat refugee

  12. #10
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Rancho Cucamonger, CA
    Posts
    140

    Default

    Quote Originally Posted by H20MOFO View Post
    ...the only thing I've done since the last time out is put on a new alt. belt...

  13. #11
    Senior Member H20MOFO's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    4,288

    Default

    Quote Originally Posted by 1975sleekcraft View Post
    sounds like impeller to wear ring clearance, i would inspect the wear ring, and check tolerances!

    hope it was just a belt, but you should take a look see!!
    Maybe I picked up some caca on the way to the lake??? I dunno...It wasn't purdy whatever it was. Kinda sounded like a v-drive with a problem, I'll never be able to put it into words.
    Another Hot Boat refugee

  14. #12
    Senior Member Delemorte's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Charlotte, NC.
    Posts
    1,553

    Default

    pull the belt and run it. See if it goes away. you can run on battery for a little while no issues. Saying it sounded like it was in the pump is scary though.I would check my impeller and wear ring.
    Quote Originally Posted by jetboatperformance View Post
    the ensueing fire would likely be extinguished by the sinking however

  15. #13
    Senior Member wolfie's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    In the garage working on the boat in Utah, United States
    Posts
    7,810

    Default

    Hope everything works out for you. Hope it's just the belt.
    Mine ran well today. I think I'm giving up so HP somewhere though. Maybe need a little carb adjustment. Maybe some valve adjustment. The main thing is that it started and ran all day today.
    Must have missed you today. We stayed just outside of Provo marina area and did some tubing, skiing and just floating.
    We'll need to meet up with TBI next weekend up at Echo.

  16. #14
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    3

    Default

    sounds like the bearing in your pump! i just had the same sounding problem i thought it was my motor also but that was not the case.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Tags for this Thread

Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95