Any help would be great
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 14 of 15

Thread:
Any help would be great

  1. #1
    Senior Member BrotherWolf's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Salem,Or
    Posts
    987

    Default Any help would be great

    So I was down at the river running the boat still working on breaking in the motor in which is a 496 stroker w t-ram and after running for about 20 minutes at diffrent speeds it died but fired right back up but when you hit a certain rpm it would start to act like it was loading up or not loading up???? and would back fire a little or was missing so i just kept it where it would run and headed back to the ramp but then on the way back it just died and would not refire...sounded like it wasnt getting any fuel or fire....anyway thank god there were other people around to tow me in......so I get it back to the shop and the Bitch fired right up....so now Im reallllllly confused?????......

    Last time I had it out it did the same freaking thing but i had a busted diz cap on the vertex magneto so i thought that was the problem.....so my question is WTF could this problem be???........is my vertex magneto messed up??????????????
    Last edited by BrotherWolf; 05-21-2011 at 04:32 PM.
    With Spray there is a way!!!

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Senior Member EVILFORCE's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    5,180

    Default

    Could be a mag problem. Also coil could cause it. Maybe a fuel problem as well. Might be plugging up or sucking the tank into a vacuum. Need to run it till it quits and see if it has spark and fuel. Luck.
    No Fool Like A Old Fool is there?

  4. #3
    Wet
    Wet is offline
    Banned
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    East Hampton, CT
    Posts
    4,957

    Default

    I'm thinking coil, or fuel. Coils are cheap, fuel pressure gauge helps.

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    1,299

    Default

    Hows the ventilation on the tanks?

  7. #5
    Senior Member BrotherWolf's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Salem,Or
    Posts
    987

    Default

    Quote Originally Posted by EVILFORCE View Post
    Could be a mag problem. Also coil could cause it. Maybe a fuel problem as well. Might be plugging up or sucking the tank into a vacuum. Need to run it till it quits and see if it has spark and fuel. Luck.


    Its has the internal coil on the vertex magneto, Ya I was going to check for spark and fuel once I got to the shop but I was suprised it fired right up and I did run around to look at the fuel gages while it was running and both carbs did have fuel pressure....the carbs did have fuel in them when it wouldnt start , well at least in the float level windows ....Im thinking that when the magneto internal coil gets warm its shorting it self out and then once it cools down it will fire ??????? I had thought about a vapor lock??..
    Last edited by BrotherWolf; 05-21-2011 at 07:32 PM.
    With Spray there is a way!!!

  8. #6
    Senior Member BrotherWolf's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Salem,Or
    Posts
    987

    Default

    Quote Originally Posted by PS&B1 View Post
    Hows the ventilation on the tanks?

    How do you check that?.......I filled both tanks yesterday and when I opened the shop door today the shop smelled like gas..???....chit only 5 days to figure it out and fix it....long weekend approaching quickly
    Last edited by BrotherWolf; 05-21-2011 at 07:34 PM.
    With Spray there is a way!!!

  9. #7
    Senior Member rogerroost's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Maple Ridge B.C. Canada
    Posts
    536

    Default

    flat tappet cam?

  10. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kingman/Golden Vly, Az
    Posts
    1,278

    Default

    FWIW...my suggestion would be to pull the Mag & put a stock HEI dist in it & go run it & see what happens...if it runs ok, you will know its the Mag! ...just sayin' my .02 cents

    FastRat

  11. #9
    Senior Member motomattox's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    162

    Default

    Quote Originally Posted by rogerroost View Post
    flat tappet cam?
    right where my head was at too. I fought an issue with cams going flat on a BBC in a 71 eliminator I built a several yrs ago. Would fire up and sound great, but as soon as I idled through the no wake zone and hit the throttle, it fell on its face. Would die, sometimes fire right back up, other times I had to let the f'r sit( or float downstream lol). This was a 588/592 lift cam, hydraulic flat tappet with tunnel ram (468 inch bbc). Back then I learned all the issues with breaking in a flat cam with todays modern oils (no bueno), Im sure most on this site know the deal by now, but if you think this sounds like your issue (cam going flat) I learned the hard way and can help if needed. let me know. best of luck....
    "Keep talking...it aint often I get to hear a genius speak"

  12. #10
    Senior Member BrotherWolf's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Salem,Or
    Posts
    987

    Default

    Quote Originally Posted by FastRat View Post
    FWIW...my suggestion would be to pull the Mag & put a stock HEI dist in it & go run it & see what happens...if it runs ok, you will know its the Mag! ...just sayin' my .02 cents

    FastRat
    The hei that used to be in it wont fit because of the t-ram but i do have a another 2 wire dizzy and plugs,wires and coil that i can throw in...and to refresh my memory its red wire off dizzy to pos+ on coil , black to neg- on coil and then a wire from ignition source to pos+ on coil.....right??
    With Spray there is a way!!!

  13. #11
    79 Sanger Picklefork Tittyman's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Coeur d'Alene, Idaho
    Posts
    857

    Default Mag Repair

    Here is the name and number of a guy who repairs mags in your area...never did any work for me but was recommended by another guy on the boards who lives in Oregon...541.990.2485 His name is Spud from Fuel Injection Enterprises Might be worth a call...I have a mag I'm going to send to him eventually.
    "Bill, if your gonna ride my ass that hard, at least you could pull my hair"....Hillary Clinton

  14. #12
    Senior Member BrotherWolf's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Salem,Or
    Posts
    987

    Default

    Quote Originally Posted by rogerroost View Post
    flat tappet cam?

    yes it does have a erson JB200...cam was broke in buy the shop that had the engine built
    With Spray there is a way!!!

  15. #13
    Senior Member WMorton's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    1,685

    Default

    Had the same problem once before. Sent the mag in for a rebuild...problem gone! Joe Hunt did mine.

  16. #14
    Senior Member cave's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Mesa, AZ
    Posts
    4,704

    Default

    Quote Originally Posted by FastRat View Post
    FWIW...my suggestion would be to pull the Mag & put a stock HEI dist in it & go run it & see what happens...if it runs ok, you will know its the Mag! ...just sayin' my .02 cents

    FastRat
    I say coil also. Thats what mine sounded like just before it let go. I carry a spare on my boat now. Which is prolly done since its sat sideways for the last 2 years.

    OOps you running a mag. Yup rebuild time or pick up a HEi or though your back in
    Last edited by cave; 05-22-2011 at 09:19 AM.
    Takin it home

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Tags for this Thread

Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95