Timing problem???
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 14 of 22

Thread:
Timing problem???

  1. #1
    Speed is a function of $$ mightylandwalrus's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Rio Medina, Texas
    Posts
    119

    Default Timing problem???

    Hello all. Got a problem and was hoping to get some feedback. Took my boat to the lake this past weekend and noticed the motor running funny. Ran great on the trailer before I took it up there, real responsive, sounded crisp, etc. Got to the lake, dropped it in and fired it up. Sound fine at idol but as soon as you gave it gas it sounded like the timing was off or "misfiring". Though it could have been fuel so I checked float levels and neddle and seats and they were all fine. Also had 7 lbs pressure whole time so it was good there. Got it back to the house. Checked all the spark plugs and they all have fire. Havent changed anything since the last time it was at the lake two weeks ago and it ran great. Any ideas?
    Beer is the answer... but I dont remember the question.

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Senior Member YumaJet's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Yuma, Az
    Posts
    829

    Default

    did the distributer move? what modifications to the motor? what is the timing set at?
    boatless....

  4. #3
    Senior Member XClutchboy725's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Alta Loma, CA
    Posts
    436

    Default

    How's the fuel? Did it go bad over time or get water in it?

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Speed is a function of $$ mightylandwalrus's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Rio Medina, Texas
    Posts
    119

    Default

    Quote Originally Posted by YumaJet View Post
    did the distributer move? what modifications to the motor? what is the timing set at?
    Distributor is set firm. Timing is at 32-33. modifications are pretty standard. MSD 6AL box with MSD high vibration blaster coil and MSD distributor.
    Beer is the answer... but I dont remember the question.

  7. #5
    Speed is a function of $$ mightylandwalrus's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Rio Medina, Texas
    Posts
    119

    Default

    Quote Originally Posted by XClutchboy725 View Post
    How's the fuel? Did it go bad over time or get water in it?
    Fuel is brand new. Could have possibly got water in it but highly unlikely. I have a fuel seperator and I clean it out regularly
    Beer is the answer... but I dont remember the question.

  8. #6
    "BOATLESS" blender over's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Wildomar/Big River/OcotilloWells
    Posts
    3,468

    Default

    Quote Originally Posted by mightylandwalrus View Post
    Hello all. Got a problem and was hoping to get some feedback. Took my boat to the lake this past weekend and noticed the motor running funny. Ran great on the trailer before I took it up there, real responsive, sounded crisp, etc. Got to the lake, dropped it in and fired it up. Sound fine at idol but as soon as you gave it gas it sounded like the timing was off or "misfiring". Though it could have been fuel so I checked float levels and neddle and seats and they were all fine. Also had 7 lbs pressure whole time so it was good there. Got it back to the house. Checked all the spark plugs and they all have fire. Havent changed anything since the last time it was at the lake two weeks ago and it ran great. Any ideas?
    What kind of scoop do you have, fiberglass?

    Take a look inside you might be surprised

  9. #7
    Speed is a function of $$ mightylandwalrus's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Rio Medina, Texas
    Posts
    119

    Default

    Quote Originally Posted by blender over View Post
    What kind of scoop do you have, fiberglass?

    Take a look inside you might be surprised
    Basset polished aluminum scoop + flame arrestors. While I was messing with the carbs I took it off and adjusted them on the lake, ran without it and it did the same thing. Why?
    Beer is the answer... but I dont remember the question.

  10. #8
    Senior Member YumaJet's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Yuma, Az
    Posts
    829

    Default

    what kind of cam, pistons, rods, heads, springs, rocker arms? hows the oil?

    if you eliminated the fuel system, carb, ignition, plugs & wires, it might be inside the motor.

    did it make a popping sounds at higher rpm's? flat cam if its hydraulic will make that sound.
    boatless....

  11. #9
    Speed is a function of $$ mightylandwalrus's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Rio Medina, Texas
    Posts
    119

    Default

    Quote Originally Posted by YumaJet View Post
    what kind of cam, pistons, rods, heads, springs, rocker arms? hows the oil?

    if you eliminated the fuel system, carb, ignition, plugs & wires, it might be inside the motor.

    did it make a popping sounds at higher rpm's? flat cam if its hydraulic will make that sound.
    Just bought the boat about 3 months ago and havent had the motor out yet. I do know its a solid roller cam though I dont know the size. Oil looks fine smells fine.

    Didnt make it at WO in fact it was very responsive and sounded crisp. It was in mid range say 2500 to 3500 just cruising the boat. Could it be the springs in the distributor?
    Beer is the answer... but I dont remember the question.

  12. #10
    Banned
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Wash.
    Posts
    293

    Default

    What was the temp. last time you ran & the temp ran this time? Could it be the 10* Eth. in the fuel. Summer Blend.It could be .

  13. #11
    Speed is a function of $$ mightylandwalrus's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Rio Medina, Texas
    Posts
    119

    Default

    Quote Originally Posted by getrdone View Post
    What was the temp. last time you ran & the temp ran this time? Could it be the 10* Eth. in the fuel. Summer Blend.It could be .
    Roughly same temp both times I was out. 90 - 100. I only run 93 octane pump gas nothing else
    Beer is the answer... but I dont remember the question.

  14. #12
    Senior Member YumaJet's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Yuma, Az
    Posts
    829

    Default

    Quote Originally Posted by mightylandwalrus View Post
    Just bought the boat about 3 months ago and havent had the motor out yet. I do know its a solid roller cam though I dont know the size. Oil looks fine smells fine.

    Didnt make it at WO in fact it was very responsive and sounded crisp. It was in mid range say 2500 to 3500 just cruising the boat. Could it be the springs in the distributor?

    it never hurts to open up the cap and see if anything burnt up. mine was burnt and it still ran hard & then i replaced the parts and it ran just as good.
    boatless....

  15. #13
    Senior Member Schiada 201's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Orlando.FL
    Posts
    672

    Default

    Sounds as if something in the valve train isn't right pull valve covers and check the rockersa and valve lift,etc.

  16. #14
    Speed is a function of $$ mightylandwalrus's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Rio Medina, Texas
    Posts
    119

    Default

    Quote Originally Posted by Schiada 201 View Post
    Sounds as if something in the valve train isn't right pull valve covers and check the rockersa and valve lift,etc.
    ran valves and checked springs, lifters, etc. all check out normal
    Beer is the answer... but I dont remember the question.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Tags for this Thread

Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95