New kid with a question couple of questions
+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4

Thread:
New kid with a question couple of questions

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    14

    Default New kid with a question couple of questions

    I have a 1984 Webbcraft Dynasty with an old Mercruiser outdrive, I do not know what they call the outdrive I have, but it is the one before the Alpha. The boat has an odd noise when I started it for the first time this year. I think it may be the gimbal bearing going bad, but I am not sure. I am also deaf in one ear, so I can't really tell where the sound is coming from. I did listen to the engine while it was running with a mechanic stethoscope and it appears the rattle is not from the engine, alt, power steering, or water pump. How can I find out if it is the gimbal bearing?

    The other question I have, is there is a grease zert at the top of the outdrive on the outside of the transom, does this zert grease the gimbal bearing? It looks like it is too far away from the bearing to be the correct one. If this is not the correct zert for the gimbal bearing, is there a way to grease a gimbal bearing without pulling it out?

    Thanks for all the help

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    14

    Default

    Can anyone tell me if this is an Alpha outdrive? I was under the assumption that it was a pre-Alpha, but after some investigation, I think it may be an Alpha, but it does not have any identifying stickers or numbers that show up in the Mercruiser parts searches.

    I did find a grease zert on the side of the housing that looks like it should be for the gimbal bearing, I greased it, but it still has the rattle. Looks like I may need to pull the drive off the boat for some further investigation.

    Sorry for the sideways photo, it was posted from my cell phone.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	20140621_174900.jpg 
Views:	49 
Size:	21.0 KB 
ID:	559250  
    Last edited by rauto13; 06-21-2014 at 07:00 PM.

  4. #3
    It's what we do BDMarine's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    El Monte
    Posts
    723

    Default

    Yes, that is an Alpha One drive
    http://www.performanceboats.com//signaturepics/sigpic837_1.gif
    B & D Marine Performance
    El Monte, Ca.

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    14

    Default

    That is very good to know, thank you.

    How should I move forward with diagnosing what is causing this noise? I know a little about 4 wheel vehicles, but on trying to find this noise has me stumped? Any suggestions would be greatly appreciated.

    I would really like to get this fixed so I can hit the lake

+ Reply to Thread

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Tags for this Thread

Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95