Overheating damage? Help?
+ Reply to Thread
Results 1 to 11 of 11

Thread:
Overheating damage? Help?

  1. #1
    deckboat owner rschap1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Lowell MI
    Posts
    478

    Default Overheating damage? Help?

    Took the son and his buddy tubing a few days ago behind our Volvo v-6 deck boat (sorry not too fancy or fast).
    Impeller gave up and temp pinned gage REAL quick.
    Headed home asap, maybe 1/4 mile on water and a minute and 1/2...but it got hot. Smoke came off all the rubber coupler/connections on each side of the exhaust and those got toasted.
    Yesterday I replaced the impeller and thought I was set until seeing how bad the exhaust rubber pieces melted. Pulled those and pick up new ones today. 4 hose pieces and 2 sets of "flappers" that go in the "Y" pipe. With open risers I wanted to ensure that my freshly installed impeller was pumping. Plenty of water, plenty of flow, but filling the cylinders also. Now I am REALLY hoping that the manifold to riser gasket just got cooked and are leaking. It takes all of about 20 seconds to lock the motor up tight. Center cylinders on both sides fill fastest and fullest. Each front is getting water but does not seem as bad.
    Going to tear the risers off shortly, maybe exhaust manifolds, but...wondering what my odds are that heads aren't cracked, head gaskets didn't fail...Do not want to waste to much time if the entire motor is toast...any experiences, ideas, help, or anything else would be greatly appreciated. THANKS!!!!

  2. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    albuquerque
    Posts
    12

    Default

    Most likely you are correct. The elbow gskts cooked and no longer seal properly.
    They offer the originals or the new "metal" gskts. The metal ones are better as long as you don't scratch them upon installation

  4. #3
    deckboat owner rschap1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Lowell MI
    Posts
    478

    Default Riser gaskets

    Well, I am buying lottery tickets
    Tore the risers off and the bolts were pretty loose and gaskets looked bad.
    Siphoned the water out of the manifolds, ran the motor over a lil' w/o plugs, shot some fogging oil in each cylinder, rolled over again, and went to replacing all the exhaust stuff that got cooked.
    I should have explained better when the water got in the motor. After I got it home and was looking it over, I kept starting it for a few seconds, thinking I did not want it to seize as it cooled. All seemed fine except for I figured impeller was needed.
    AFTER I replaced the impeller, it filled the cylinders. I tried to start it after installing impeller and pulled some hoses to see where the old rubber blades went and seeing if I did have water flow for sure. Starter would not do it, and I first thought it seized and tried turning with a ratchet on crank nut. SOLID. Pulled plugs and water...
    My hopes came true when all that happened was the riser gaskets let water into the manifolds. I had kept seeing clean oil on the dipstick and liked that, but realized I had yet to run with an impeller AND warm enough to open the stat.
    So at this point I clean the risers and manifold tops, installed new gaskets, replaced all the melted exhaust couplers, and t-stat gasket that I needed. Still worried that once stat opened and water pressure actually circulated through the motor, I was going to find worse. But my luck was good. I tightened the manifold to block bolts, those were loose and checked some other stuff over. Only issue I had was the starter dragging and even engaged once while the motor had been idling for a couple minutes...I replaced that this spring and the ignition switch after old starter melted from staying engaged for 5 minutes at start up. Checked new starter bolts and those were slightly loose too (?). Once I did that starter seems fine now. Then spent longer cleaning up the mess than the repairs took. Black melted rubber makes a heck of a mess. My bilge still has lots of flakes of melted powder coat or paint from the exhaust elbows, riser gasket scrappings, and crusty rubber remains. Did what I could to clean up. Ran around the lake for 10-15 minutes with son afterwards and then took wife and daughter around "pontoon" style for about an hour. Ran it hard for the last minute or 2 just to check it out again. All seems good, THANK GOODNESS
    Appreciate all the help and suggestions. Sorry if I had included quite enough info or details initially. I had worst case scenarios running through my head rather than best. I got a few hundred dollars and a couple afternoon into now. Hopefully set for a while
    THANKS!

  5. Remove Advertisements
    PerformanceBoats.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Senior Member hellnback's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Lake Dallas TX
    Posts
    746

    Default

    jeez you was lucky ...
    It may be OLD ,it may be Slow ... but at least it's MOBILE !!!

  7. #5
    Senior Member
    Join Date
    May 2011
    Posts
    432

    Default

    Quote Originally Posted by hellnback View Post
    jeez you was lucky ...
    check the temp on both exhaust manifolds on volvos sometimes pieces of the impeller get stuck in the thermostat housing restricting water floe good luck

  8. #6
    Senior Member GT Jets's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Morgan Hill
    Posts
    2,234

    Default

    You were not real clear on which model Volvo you had, but...If you have the power steering model, pull the hose going to the steering fluid cooler and be sure there are no impeller bit in there.

    Also, the engine filled with water because of the steam collapsing, it literally can suck water right in to the engine...

    For those reading this, if this ever happens to you, get the boat out of the water and immediately pull the exhaust manifold water hoses and drain the block...Don't get burnt..

    Glad things worked out for the OP...

    GT
    GT


    Quote Originally Posted by Quickjet View Post
    Put a 300 on the back of it, Flywheel it and a nosecone. $15,000 later you'll have a 65 mph pile of shit......

  9. #7
    Highaboosta Unchained's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Ada, Michigan
    Posts
    3,431

    Default

    I'm kind of surprised you drove it back after you saw it was overheating bad.

    Twin Turbo 1800 HP V-Drive lake boat

    http://s621.photobucket.com/albums/t...t=MAH05771.mp4

    Quote Originally Posted by Trigger View Post
    No one cares about your buddies old antiquated garden hose technology.
    Quote Originally Posted by MAXIMUS View Post
    I think I could run more boost but it's a real hand full right now

  10. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    spokane, wa
    Posts
    416

    Default

    Quote Originally Posted by Unchained View Post
    I'm kind of surprised you drove it back after you saw it was overheating bad.
    X2!! Your lucky you didnt crack a head and loose ring tension, you should have shut it down and got towed back.

  11. #9
    B-Killer
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Spokane, WA
    Posts
    199

    Default

    Those old flappers are usually inside the exhaust port of the gimbal housing if this is an SX (silver) drive. You have to pull the drive to get them out. We (Volvo Dealers) no longer replace the flappers as there is a Service Bulletin that says leave them out because they are ineffective.

  12. #10
    Senior Member SoldHondaBoughtHondo's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Lake Havasu az.
    Posts
    4,318

    Default

    Quote Originally Posted by Unchained View Post
    I'm kind of surprised you drove it back after you saw it was overheating bad.
    X2..I lost the impeller on my v-drive a couple weeks ago..caught it @ 220* and a mile and a half from the ramp...I shut it right down, drank a beer, temp went down to 185.....fired it up, ran it to 210 and shut it down....took 5 restarts to make the ramp and didn't hurt any parts...and if i had to i could probably limp it a long way on the bilge pump.

    Even 220* is plenty hot with straight water and no pressure...i would imagine there are a few places in the cylinder head that are way hotter than that.
    "A liberal paradise would be a place where everybody has
    guaranteed employment, free comprehensive healthcare, free
    education, free food, free housing, free clothing, free
    utilities, and only law enforcement has guns. And believe it or
    not, such a place does, indeed, exist: It's called prison."

    Sheriff Joe Arpaio
    Maricopa County Sheriff's Office

  13. #11
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    18

    Default

    Quote Originally Posted by Unchained View Post
    I'm kind of surprised you drove it back after you saw it was overheating bad.
    Who does that

+ Reply to Thread

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Tags for this Thread

Digg This Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95